CRK: alle vertrouwen in nieuwe paus Leo XIV

Groot nieuws  vandaag:  er is een nieuwe paus gekozen: de kardinaal Prevost, augustijn, geboren 1955 in Chicago. Hij werkte jarenlang onder de armen in Peru, waarvoor hulde.  Hij was de afgelopen jaren een waardig, gestructureerd en goed bestuurder, ook in Rome.

“Hij heeft als pausnaam Leo XIV gekozen : wij hopen dat dit een pontificaal programma inhoudt waar centraal staan:

Geloofsschat

Primair: het doorgeven van de geloofsschat van twee millennia. Zonder een goede basis, zal de kerk verzakken; wie trouwt met de tijdgeest wordt snel weduwe. Als lid van de augustijnerorde, zeker als voormalige generaal-overste, kent hij Augustinus van Hippo goed, de bekende kerkvader uit de 4e, 5e eeuw. We gaan ervan uit dat de geloofsschat van 2.000 jaar katholieke kerk bij paus Leo XIV in goede handen is.

Sociaal

Daarnaast zijn de belangrijkste doelen: de eenheid bewaken – hij gebruikte opvallend vaak de woorden dialoog en ‘tutti’= allemaal – en ook herorganiseren van de R.K. Kerk op een synodale wijze.  De sociale leer van de kerk hoog houden, net als paus Leo XIII met zijn encycliek Rerum novarum (1891): mensenrechten centraal. De vrede bevorderen. Dat kan hij met zijn diplomatieke, bestuurlijke en mensenkennis, ” zo reageert Pim Walenkamp, voorzitter CRK.

Veelzijdig

Priester Geertjan van Rossem, geestelijk adviseur van het CRK, pastoor te Boxtel, deken en kanunnik: “Ik ben blij dat de 133 kardinalen zo snel tot een breed gedragen keuze zijn gekomen. Dat getuigt ervan dat men veel vertrouwen heeft in deze nieuwe paus.

Hij heeft ook veelzijdige achtergrond: was is opgegroeid in de Verenigde Staten, was bisschop in Peru, was hoofd van de orde van St. Augustinus, was hoofd van het dicasterie/ministerie voor de bisschoppen.

Stabiel

Hij maakt ook een stabiele, rustige en sterke indruk bij zijn eerste optreden. En zijn boodschap van wereldvrede en het accent op Gods liefde voor iedere mens, en zijn continuïteit met paus met paus Franciscus over een synodale kerk met aandacht voor sociale kwesties en met openheid voor wat er in de wereld speelt, zoals paus Leo XIII dat ruim een eeuw geleden deed, zijn hoopgevend.”